ßßß
Kaszę jaglaną gotujemy z warzywkiem w dwukrotnie większej objętościowo ilości wody. Kasza gotuje się bardzo szybko, więc często zaglądajmy do niej, aby się nie przypaliła.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę; oprószoną solą i cukrem smażymy na maśle do zeszklenia. Dorzucamy białe kiełbaski i smażymy dalej, tym razem pod przykryciem, aż się trochę przyrumienią. Jeśli cebula zaczyna zbytnio się przyrumieniać, przesuńmy ją na część patelni nieomywaną bezpośrednio przez płomień. Możemy patelnię przesunąć na palniku tak, aby w części nad nim smażyły się kiełbaski, a na chłodniejszej stronie “dochodziła” cebulka.Ogórek i pomidor myjemy, kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (taki najlepiej pachnie).Zajadamy się. Prawda, że prościutki obiad?Tylko dla dociekliwychZupełnie naturalna biała kiełbasa jest wyjątkowo nietrwała, gdyż nie zawiera konserwantów . Stąd też bierze się jej szary kolor po ugotowaniu.W przypadku, gdy po ugotowaniu zawartość kiełbasek pozostaje różowawa, sugeruje to, że poddano ją peklowaniu z udziałem soli takich jak np. azotyn sodu lub azotyn potasu . Są to konserwanty, które reagując w żołądku z produktami rozkładu białek, mogą tworzyć te nitrozoaminy, które są substancjami karcynogennymi (rakotwórczymi).Źródłahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Bia% C5 %82a_kie% C5 %82basahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_soduhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_potasu